A Strange Wrestling Match: A Pact With the Sun- Class 6th NCERT English

NCERT Class 6:A Pact With the Sun: A Strange Wrestling Match

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. What was Vijay Singh’s weakness? Which awkward situation did it push him into?

 Ans. Vijay Singh was fond of boasting. It pushed him into trouble and he had to set out to find a ghost in the Haunted Desert.

 

Q2. Was the old woman’s gift to Vijay Singh eccentric? Why?

 Ans. The old woman’s gift to Vijay Singh seems eccentric at first but later it proved useful. The gift contains an egg and a lump of salt which helped him in fighting with the ghost.

 

Q3. Why did Vijay Singh ask the ghost disguised as Natwar to come closer?

 Ans. Vijay Singh ask the ghost disguised as Natwar to come closer because he wanted to know the strength of his enemy.

 

Q4. What made the ghost speechless? Why?

 Ans. Vijay Singh was not at all afraid of ghost unlike other people. He also challenged the ghost to fight and said that he was tired of fighting with men. He was calling the ghost worthless and useless. The strong appearance of Vijay Singh made the ghost speechless.

 

Q5. Why did Vijay Singh say “Appearances can be deceptive”?

 Ans. Vijay Singh said so because ghost said to him that he didn’t appear strong. So, he challenged the ghost to fight and he will prove that he is stronger than the ghost.

 

Q6. How did Vijay Singh use the egg? How did he use the lump of salt?

 Ans. Vijay Singh squeezed the egg and crackling of egg-shell created an illusion of the stone being crushed. He used the lump of salt to crumble it and break like a stone. In this way by using the egg and salt, he surprised the ghost.

 

Q7. Why did Vijay Singh conclude that the ghost would not be a worthy opponent to him? Was he fair in his judgement?

 Ans. Vijay Singh was successful in befooling the ghost by crushing the egg and crumbling the lump of salt instead of a stone. The ghost failed to crush the stone so Vijay Singh concluded that the ghost would not be a worthy opponent to him. No, he was not fair in his judgement because he only befooled him though he was not stronger than the ghost.

 

Q8. Why did Vijay Singh ask the ghost to accompany him to town next day?

 Ans. Vijay Singh asked the ghost to accompany him to town next day because he wanted his people to show that he had defeated the ghost and show him as a trophy.

 

Q9. What made the ghost believe Vijay Singh was dead?

 Ans. The ghost didn’t hear a sound of groan when he struck bolster seven times on Vijay Singh and thus it made him believe that Vijay Singh is dead.

 

Q10. Vijay Singh complained of insects in the cave. What was he referring to, and why?

 Ans. Vijay Singh referring to seven hardly struck bolster on his bed by complaining it as seven bites of insects. He did so to prove him stronger that the ghost.

 

Q11. Was it really a ghost who Vijay Singh befooled? Who do you think it was?

 Ans. No, it was not really a ghost who Vijay Singh befooled. The ghost never looted the property of others because they have no use of that. Also, there is no existence of ghost in human form. I think it was a robber who used rob property of people and taken a shape of ghost to introduce his fear.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline