The Old-Clock Shop: A Pact With the Sun- Class 6th NCERT English

NCERT Class 6:A Pact With the Sun:The Old-Clock Shop

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. What made Ray think the visitor was not really a shopper?

 Ans. Ray old, wise eyes told him that this was not a shopper because there was no sign of friendliness in his eyes and his other friend remained at the door.

 

Q2. Why do you think he had come to the shop?

 Ans. I thought he was down on his luck and had come to rob Ray’s shop.

 

Q3. How did Ray communicate with him?

 Ans. Ray communicated with him by writing his messages on notepad with pencil because he was deaf and dumb. The visitor also replied by doing the same process.

 

Q4. What do you think the man said to his friend who waited at the door?

 Ans. I think the man said that the shop owner is deaf and dumb to his friend who waited at the door.

 

Q5. Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?

 Ans. He lend money to people in exchange for their old watches and clocks because he was kind hearted. He couldn’t say ‘No’ to the needy people who placed their old watches or clocks before him for anything they could get.

 

Q6. “The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great powers’?

 Ans. “The watch was nothing special and yet had great powers.” because it can be exchanged for money and pull out a person from bad situation. Also, it saved Mr. Ray from getting any physical injury and robbery.

 

Q7. Do you think the man would ever come back to pick up the watch?

 Ans. Yes, i think that the man would return to pick up the watch. Before leaving the shop, he himself wrote that he would return to pick up the watch and also he was grateful to Mr. Ray and must be touched by his kindness.

 

Q8. When did “the unfriendly face” of the visitor turn truly friendly?

 Ans. The unfriendly face of the visitor turn truly friendly when Ray gave him fifty dollar note for his ordinary watch which was not worth that much. Also, he was surprised to know that Mr. Ray was deaf and dumb and ready to help him.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline