The Shepherd’s Treasure: A Pact With the Sun- Class 6th NCERT English

NCERT Class 6:A Pact With the Sun:The Shepherd’s Treasure

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. The shepherd hadn’t been to school because

 (i) he was very poor.

(ii) there were very few schools in those days.

(iii) he wasn’t interested in studies.

 Choose the right answer.

 Ans. (ii) there were very few schools in those days.

 

Q2. Who visited the shepherd one day, and why?

 Ans. The king of the country visited the shepherd one day because he was famous for his wisdom and friendly nature. The king heard about him, and thought of meeting him to know the truth.

 

Q3. Why did the other governors grow jealous of the shepherd?

 Ans. The other governors grow jealous of the shepherd because he rose to power and his fame as a fair and wise governor soon spread throughout the country.

 

Q4. Why was the new governor called to the palace?

 Ans. The new governor called to the palace because he used to carry an iron chest with him all the time and the king wanted to know the secret of that chest.

 

Q5. Why was everyone delighted to see the iron chest on the camel’s back?

 Ans. Everyone was delighted to see the iron chest on the camel’s back because the other governors were sure that he collected all his treasure in his iron chest and when it would be opened in front of the king, his dishonesty will be revealed.

 

Q6. What did the iron chest contain?

 Ans. The iron chest contained an old blanket.

 

Q7. Why did the shepherd always carry it?

 Ans.  The shepherd always carried it because it was his oldest friend and will still protect him any time even when king took away his new cloaks.

 

Q8. Is it an example of the shepherd’s humility or wisdom or both?

 Ans. It is an example of both shepherd’s humility and wisdom.

 

Q9. How did the king reward the new governor?

 Ans. The king rewarded him by making him the governor of a much bigger district.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline