A Game of Chance: Honey Suckle- Class 6th NCERT English

NCERT Class 6:Honey Suckle:A Game of Chance

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.

Ans. 1. A big fair was held at the time of the Eid festival. (A big show, a big fair, a big competition)

  1. Tradesmen came to the village with all kinds of goods to sell. (To display, to buy, to sell)
  1. Uncle told me not to buy anything while he was away. (Not to buy anything, not to go anywhere, not to talk to anyone)
  1. The owner of the Lucky Shop wanted everybody present to try their luck. (To play the game, to win a prize, to try their luck)
  1. The first time I took a chance I got two pencils. (A bottle of ink, two pencils, a trifle)
  1. Uncle told me that the shopkeeper had made a fool of me. (A fool of me, a good profit, friends with many people)

 

Q2. Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence?

 Ans. Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence because he knew that the shopkeepers would cheat him.

 

Q3. Why was the shop called ‘Lucky Shop’?

 Ans. The shop was called Lucky Shop because everybody can try their luck.

 

Q4. An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?

 Ans. The old man made 15 rupees by selling the clock back to the shopkeeper.

 

Q5. How many prizes did the boy win? What were they?

 Ans. The boy won four prizes. They were a comb, a fountain pen, a wristwatch and a table lamp.

 

Q6. Why was Rasheed upset?

 Ans. Rasheed was upset because he had hopes of winning a big prize and he continued trying his luck again and again. But every time he got a trifle. People were looking at him and laughing at his bad luck, but no one showed any sympathy. He played till he finished all his money.

 

Q7. In what way did the shopkeeper make a fool of Rasheed?

 Ans. The shopkeeper played tricks to tempt to try his luck by making him believe that it was luck that got the old man and the boy their prizes but in reality they were friends of the shopkeeper. Therefore, Rasheed tried his luck again and again but only got some cheap things which he sold back to the shopkeeper and lost all his money.

 

Working with Language

 

Q1. The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.

  1. (i) The two teams have played three matches already. (Play)

(ii) The last day’s play was excellent.

 

  1. (i) She has a lovely face. (Face)

(ii) India is facing a number of problems these days.

 

  1. (i) He made his mark in essay-writing.(mark)

(ii) Articles marked‘ sold’ are reserved.

 

  1. (i) The police are combing the area to catch the burglars. (Comb)

(ii) An ordinary plastic comb costs five rupees.

 

  1. (i) He gave a smile in answer to my question. (Smile)

(ii) We also smiled to see him smile.

 

  1. (i) He said he hoped to be invited to the party. (Hope)

(ii) We gave up hope of his joining the party.

 

  1. (i) The boys put up a good athletic show. (Show)

(ii) The soldiers showed great courage in saving people from floods.

 

  1. (i) You deserve a pat on the back for your good performance. (Pat)

(ii) The teacher patted the child on the cheek to encourage her.

 

Q2. Rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning. Look at the following examples:

I can do nothing to help you.

There is nothing I can do to help you.

 

A man at the door is asking to see you.

There is a man at the door asking to see you.

 

Ans.1. This park has beautiful roses.

There are beautiful roses in this park.

 

  1. Your story has no fun in it.

There is no fun in your story.

 

  1. We have no secrets between us.

There are no secrets between us.

 

  1. My village has two primary schools.

There are two primary schools in my village.

 

  1. This problem can be solved in two ways.

There are two ways to solve this problem.

 

Q3. Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.

 

Huge Big Foolish Interesting Tiny Unlucky Last

 

Ans. There was a big Eid fair in our village. We could buy anything from a tiny toy to a huge camel. I went to the fair on its last day with Uncle and Bhaiya. We went to the lucky shop. It was very interesting. I tried my luck but did not win any prize. Later uncle told me that I was more foolish than unlucky.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline