Taro’s Reward: Honey Suckle- Class 6th NCERT English

NCERT Class 6:Honey Suckle:Taro’s Reward

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. Why did Taro run in the direction of the stream?

 Ans. Taro run in the direction of the stream because earlier he had never heard or seen a rushing stream in the forest also he was thirsty.

 

Q2. How did Taro’s father show his happiness after drinking sake?

 Ans. After drinking sake, Taro’s father showed his happiness by doing a little dance in the middle of the floor.

 

Q3. Why did the waterfall give Taro sake and others water?

 Ans. The waterfall give Taro sake and others water because he was a thoughtful son who honoured and obeyed his parents always and worked very hard to give them everything they needed while others were greedy.

 

Q4. Why did the villagers want to drown Taro?

 Ans. The villagers want to drown Taro because they thought that he had tricked them by telling that stream gives sake.

 

Q5. Why did the Emperor reward Taro?

 Ans. The emperor rewarded Taro for as he honoured and obeyed his parents. This was done to encourage all the children to honor and obey their parents.

 

Q6. Mark the right item.

  1. Taro earned very little money because

(i) he didn’t work hard enough.

(ii) the villagers didn’t need wood.

(iii) the price of wood was very low.

Ans.(iii) the price of wood was very low.

  1. Taro decided to earn extra money

(i) to live a more comfortable life.

(ii) to buy his old father some sake.

(iii) to repair the cracks in the hut.

Ans.(ii) to buy his old father some sake.

  1. The neighbour left Taro’s hut in a hurry because

(i) she was delighted with the drink.

(ii) she was astonished to hear Taro’s story.

(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

Ans.(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

 

Working with Language

 

Q1. Strike off the words in the box below that are not suitable.

Taro wanted to give his old parents everything they needed.

This shows that he was …

 

thoughtful hardworking loving, honest
considerate considerate efficient kind

 

Ans. This shows that he was thoughtful, loving, considerate, kind.

 

Q2. “This made Taro sadder than ever.”

‘This’ refers to

(i) a strong wind that began to blow.

(ii) Taro’s father’s old age.

(iii) Taro’s inability to buy expensive saké for his father.

(Mark the right item.)

 

Ans.(iii) Taro’s inability to buy expensive saké for his father.

 

Q3. “This, said the emperor, was to encourage all children to honour

and obey their parents.”

 ‘This’ refers to 

(i) the most beautiful fountain in the city.

(ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.

(iii) sending for Taro to hear his story.

(Mark the right item.)

Ans. (ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.

 

Q4. Arrange the words below in pairs that rhyme.

young, sad, money, chop, lung, last, wax, could, bad, sound, axe, wood, way, stop, sunny, fast, round, day

Ans.

Young – Lung Money – Sunny Wax – Axe
Sad – Bad Chop – Stop Could – Wood
Last – Fast Sound – Round Way – Day

 

Q5. Fill in the blanks with words from the box.

 

lonely, little, hard, young, thoughtful, delicious, beautiful

 

Ans. A young wood cutter lived on a lonely hillside. He was a thoughtful son who worked hard but earned little money. One day he saw a beautiful waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it delicious.

 

Q6. Find these sentences in the story and fill in the blanks.

(i) This made Taro sadder than ever.

(ii) He decided to work harder than before.

(iii) Next morning, Taro jumped out of bed earlier than usual.

(iv) He began to chop even faster.

(v) Next morning, Taro started for work even earlier than the morning before.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline