Class XII Physical Education Solved Sample Question Paper-1

Solved Sample Question Paper - 1

Physical Education

Class XII  

Time Allowed: 3 hours     Max. Mark: 70

 

General Instructions:

 

  • All questions are compulsory. 

  • Questions 1 to 11 carry 1 mark each. Answer in about 30 words. 

  • Questions 12 to 19 carry 3 marks each. Answer in about 100 words.

  • Questions 20 to 26 carry 5 marks each. Answer in about 200 words.

 

Q1. What do you mean by static strength?

Ans. Static strength is also called isometric strength. It is the ability of muscles to act against resistance. Static strength can be measured by dynamometer. This type of strength is not seen directly.

 

Q2. What is camping?

Ans. Camping is an outdoor recreational activity. The campers get away from civilization and enjoy nature while spending one or more nights, usually at a camp site. Camping may involve the use of a tent, a primitive structure, or no shelter at all. 

 

Q3. What is speed?

Ans. Speed is the ability of an individual to perform a movement of the same pattern at faster rate.

 

Q4. Define Bulimia Nervosa.1

Ans. Bulimia nervosa is an eating disorder characterized by consuming a large amount of food in a short amount of time.

 

Q5. Write down the formula to measure cardiovascular fitness. 1 

Ans. The formula to measure is: 100 X test duration in seconds divided by 2X sum of heart beats in recover periods.

 

Q6. Why is league tournament expensive as compared to knock out? Give one reason.  1

Ans. League tournament is expensive because the number of matches is more.

 

Q7. Give one example of parabola path in sports.1

Ans. Discuss throw

 

Q8. How does an athlete overcome anxiety before the match?1

Ans. The athlete can overcome stress by doing breathing exercise. He can do it anytime in a comfortable position. 

 

Q9. Define personality.1

Ans. Personality refers to individual differences in characteristic patterns of thinking, feeling and behaving.

 

Q10. Give one effect of weight training on muscular system. 1 

Ans. The size of muscle increases and shape changes.

 

Q11. Define Transverse fracture.1

Ans. Transverse fracture is a fracture at a right angle to the bone’s axis.

 

Q12. Discuss the outlook of women participation in sports in India.3

Ans. The outlook towards the participation of women in sports is not good as large numbers of people are not in favour of participation of women in sports. As the future in sports is very limited, people think that the girls who take active part in sports, face problems in their marriage. The dress used in competitive sports is also discouraged by the Indian Society.

 

Q13. What is Trekking and its types?3

Ans. Trekking is combination of hiking and walking activity in which people take multi day’s trip in rural, undeveloped area or hills.

 

Types of Trek:  

(a) Easy

(b) Moderate

(c) Strenuous

(d) Difficult

 

Q14. Define Eating Disorders and elucidate upon any one?3

Ans. Anorexia and bulimia nervosa are the two type of eating disorder. Anorexia nervosa is an eating disorder that causes people to obsess about their weight and the food they eat. People with anorexia nervosa attempt to maintain a weight that is far below normal for their age and height. To prevent weight gain or to continue losing weight, people with anorexia nervosa may starve themselves or exercise excessively.

 

Q15. Name all the spinal deformities and explain about Kyphosis?3

Ans. There are three type of spinal deformities:

 

(a) Kyphosis

(b) Lordosis

(C) Scoliosis

 

Kyphosis: Kyphosis, or “dowager’s hump,” is an unnatural curving of the upper back that creates a hunchback appearance in the posture.

 

Q16. Explain in brief the motor fitness test.3

Ans. AAPHER test is used to measure the motor fitness. The test battery includes the following items.

 

Test Item

Elements Tested

1. Pulls ups

2. Bent knee Sit-ups

3. Shuttle run

4. Standing broad jump

5. 50 yard dash

6. 600 yard

Muscular Strength (Shoulders)

Muscular Strength (Abdomen)

Speed and Agility

Explosive strength of legs 

Speed

Cardio vascular endurance

 

Q17. Discuss the role of an individual in conservation of natural resources.3

Ans. Every individual plays an important role in conservation of natural resources. One should not be selfish to spend the available resources without thinking of others. There is no limit to spend natural resources if available but at the same time one should realize that natural resources are exhaustible and non-renewable sources. The future also depends on such resources. So we should use them wisely.

 

Q18. Discuss two methods to improve your flexibility.3

Ans. 1. Static stretching is the form of stretching that most people are familiar from childhood gym classes. These are stretches done in a sitting or Otherwise stationary position. 

 

2. Dynamic stretching should always be done before static stretching. Dynamic stretching includes motion and is meant to mimic and exaggerate the movements of actual exercise and daily motions. This is a much safer form of stretching.

 

Q19. List down common postural deformities and explain flat foot.3

Ans. The common postural deformities are:

 

(a) Flat Foot 

(b) Knock Knee 

(c) Bow Legs 

(d) Deformity of spinal 

 

Flat foot is a deformity of the feet. In this deformity, there is no arc in the foot and the foot is completely flat, which may cause pain in the foot during running and walking.

 

Q20. What is league tournament? Explain the main advantage of league tournament.            5

Ans. The league tournament is a type of tournament in which a team has to play with all the team of same pool to qualify for the next stage. The main advantage of league tournament is that the chances of the best team to win is more. Every player can get chance to show his/her talent as the number of matches.

 

Q21. Elaborate the physical and physiological benefits of exercise for children.5 

Ans. The following are the physical and physiological benefits of exercise on children

 

(a) It strengthens the heart. The heart is a muscle. Like other muscles, its performance improves when it is regularly challenged by exercise. The heart responds to exercise by becoming stronger and more efficient.

 

(b) It controls weight. When a person is sedentary, he tends to take in more calories than they are needed.

 

(c) It improves energy levels. Regular exercise often makes people feel more energetic, allows them to be more active, and reduces the likelihood that they’ll tire during the day.

 

d) It strengthens bones. Just as muscles grow stronger when physically stressed, bones also respond by getting stronger. Exercise increases bone density.

 

Q22. How can you judge a person to become a good leader?5

Ans. A leader is a person who lives with integrity, inspires his followers to adopt their own ideals which make them more willing to support his vision. For the success or achievement in sports or any other field one should have a good leader.

 

The following are the qualities which we can see in an individual to select to lead:

 

1. They support the team, even under pressure.

2. They take responsibility for their problems.

3. They help others without expecting something in return.

4. They treat low-level employees with respect.

5. They don’t waste their free time.

6. They surround themselves with peers who push them to be better.

7. They don’t pretend to know everything.

8. They welcome valid criticism.

 

Q23. Describe physiological factors determining component of physical fitness.

 

Ans. Physiological factors determining components of physical fitness are:

 

(a) Muscular strength: This is the maximum force or tension, a muscle or a muscle group can exert against a resistance. Physiologically the muscle will increase in strength only if it has to increase its workload beyond what is ordinarily required of it.

(b) Power: This is the ability of the body to release maximum muscle contraction in the shortest possible time.

(c) Speed: This is the rapidity with which one can repeat successive movements in the same pattern.

(d) Muscular endurance: This is the ability of a muscle or muscle group to perform repeated contractions against a resistance load or to sustain contraction for an extended period time with less discomfort and more rapid recovery.

(e) Agility: This is the ability of a person to change direction or body position as quickly as possible and regain body control to proceed with another movement.

(f) Flexibility: This is a quality of the muscles, ligaments and tendons that enables the joints of the body to move easily through a complete range of movements.

 

Q24. Give the definition of the following:5

a. Work

b. Power

c. Energy

d. Static Friction

e. Angular Motion

 

Ans. (a) Work refers to an activity involving a force and the movement in the direction of the force. It can also be defined as the work done by a constant force as the product of the force and the distance moved in the direction of the force.

 

Work = Force x Distance

 

(b) Power is the rate of doing work or the rate of using energy. The above definition can be expressed as an equation.

 

Power = Work/Time

 

(c) Energy is the capacity to do work. However, there are various forms of energy but in the field of games and sports our main concern is about mechanical energy. Mechanical energy is the combination of kinetic and potential energy.

 

(d) Static Motion: The opposing force that comes into play when one body tends to move over the surface of another but the actual motion has not yet started, is called static friction.

 

(e) Angular motion is also referred to as rotatory motion. It occurs when all points on a body or object move in circular or circular parts of circle about the same fix central line or axis. Angular motion can occur about an axis with the body or outside the body.

 

Q25. Define motivation. Explain its types and techniques?5

Ans. Motivation is a need or desire that serves to energize behavior and to direct it towards a goal. Motivation can be divided into two types: 

 

Intrinsic Motivation: This type of motivation is directly linked with the natural instincts. The individual who is intrinsically or naturally motivated, performs an act because he finds interest within the activity. 

 

Extrinsic Motivation: Extrinsic motivation refers to behavior that is driven by external rewards such as money, fame, grades, and praise. 

 

Technique of Motivation

 

(a) Praise and Blame

(b) Reward and Punishment

(c) Presence of Opposite Sex

(d) Knowledge of Progress

(e) Competition

 

Q26. What do you mean by coordinative abilities and elaborate the types of coordinative abilities.5

Ans. Coordination is the ability to repeatedly execute a sequence of movements smoothly and accurately. This may involve the senses, muscular contractions and joint movements. Everything that we participate in, requires the ability to coordinate our limbs to achieve a successful outcome - from walking to the more complex movements of athletic events like the pole vault.

 

Types of coordinative abilities

 

(a) Balance ability is understood as an ability to keep body or its parts in a relatively stable position.

 

(b) Combinatory ability is understood as an ability to simultaneously put partial movements together into more complex movement structures.

 

(c) Kinesthetic differentiation ability means an ability to realize kinematic and dynamic features of movement.

 

(d) Orientation ability is an ability to realize position of the body or its parts in space and time.

 

(e) Rhythm ability enables to grasp and meteorically express rhythm which is externally determined or contained in the motor activity itself.

 

-------xxxXxxx-------

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline