Class XI: Hornbill – We're not afraid to die…If we can be all together

We’re not afraid to die…..If We can all be Together

By Gordon Cook and Alan East

About the Author

Gordon Cook was born on December 3, 1978 in Toronto. He is a two-time Canadian Olympic sailor. He sails for the Royal Canadian Yacht Club. He is the son of Stephen Cook and Linda Cook. Cook is a graduate of the Engineering Physics program at Queen’s University. At Queen’s University, he also met his 2008 Olympic team partner Ben Remocker, where they were members of the university sailing team. Cook and Remocker became the first Canadians to sail a 49er in an Olympic Regatta at the 2008 Beijing Olympics, where they finished 14th.

Introduction

The narrator Gordon Cook, his wife Mary and their children, Jonathan and Suzanne set sail on a ship to imitate the historical round-the world voyage undertaken by James Cook in 1768. The journey began from Plymouth, England and headed south to Cape Town, South Africa. It was expected to journey to Australia through the endless Indian Ocean and finally return to England. Unfortunately the ship partially wrecked in the Indian Ocean and the sailors faced death very close.

The narrative describes the near death experience of these hapless people, their hard work, the children’s encouraging messages, their willingness to die with their father and mother, hours of endurance and finally their reaching Ile Amsterdam, a tiny island.

Characters

The narrator = captain of the ship
Mary = wife of the narrator
Jonathan = six year old son of the narrator
Suzanne = 7 year old daughter of the narrator
Larry Vigil = American crewman hired from Cape Town
Herb Seigler = Swiss crewman hired from Cape Town

Nautical terms

Voyage = a sea journey
Set sail = started a sea voyage
Seafaring = travelling on the sea
Wavewalker = was a 23 meter long boat, 30 ton wooden hulled beauty
Crewmen = men working at the ship
Gales = extremely strong winds
Mast = a tall pole in a ship that supports the sails
Jib = a small sail/ a triangular stay sail
Knots = a nautical mile of 6080 feet
Mooring rope = rope with which a boat is fastened with a fixed object
Stern = back end of the ship
Life-raft = life-boat
Oilskins = waterproof coverings
Crest = top
Deck = roof of the ship
Boom = bar/ long pole
Hatch = a door in the deck of a ship
Timbers = pieces of wood
Starboard = right side of the ship
Overboard = on the ship
Forestay sail = the front big sail of the ship
Dinghies = small open boats
Anchor = a heavy metal object dropped over the side of a ship to keep it in one place
Bunk = a sleeping berth in a ship
Canvas = a rough cloth
May-day calls = SOS signals for help
SOS = save our souls
Rib frames = frames of wood
Keel = along piece of wood/ steel along the bottom of a ship which helps it to keep upright
Rib = one of the ship’s curbed timbers
Steering = the mechanism by which one controls the direction of a ship
Planks = long flat pieces of timber
Rigging = ropes that balance the mast of the ship
Sextant = an instrument for measuring angles and distances
Hull = frame
Offshore = near the shore
Compass = an instrument with magnetized needle for telling direction

Summary

The narrative describes how optimism, determination and strong will power raise one’s spirits and help us overcome all forms of stressful situations.

The narrator was a 37 years old businessmen. His dream was to travel around the world through sea just like Captain James Cook which he wished to complete in three years. He was along with his wife Mary, his daughter Suzanne and his son who was only six years old.

Everything went on well till they sailed down the west coast of Africa and reached Cape Town. The trouble started on the second day out of Cape Town. They began to encounter strong gales. They blew continuously for the next few weeks. Gales didn’t worry them. But the size of the waves was alarming—up to 15 metres. They rose as high as up to the main mast. They expected the weather to improve on the New Year’s Day. Sadly the weather changed but for the worse.

The family celebrated their new year (1977) on board the ship. Next came a phase when the ship was caught in the stormy seas. The weather suddenly became very terrible. The writer thought that their ship would ride over the waves but were heavily caught amidst the stormy situations at the sea. There was water everywhere and they found the ship to be sinking.

The condition was extremely helpless and very pathetic. Water was gushing in from everywhere. Debris was floating across the cabins. The electric pump was also not working as it had short-circuited. They had to keep pumping and steering all night long. The writer’s daughter’s head had swollen and she had a deep injury. However, the bravery of the strong-willed children is noteworthy in the story.

On January 4, they breathed a sigh of relief after having survived 36 hours of continuous pumping. However, their relief seemed to be quite short-lived because by evening that day the sea again witnessed bad weather. This is the turning point of the story when we see the author consoling the children. It was quite amazing when the children said, “we aren’t afraid of dying if we can all be together.” This led to the building energy and enthusiasm inside a very extremely fatigued writer. He decided to heave and fight the sea.

Next day saw a very bright morning. He was welcomed by his children. They called him the best daddy in the world. He rushed to the deck and to his amazement, gazed at the stark outline of Ile Amsterdam. It seemed to him to be the most beautiful island in the world.

They anchored off shore for the night and then were welcomed by the 28 inhabitants of the island the next morning. All along, the only thing which filled the writer’s mind was the undeterred courage which his wife Mary showed, his daughter who d
idn’t worry about her head injury and his son who wasn’t afraid of dying.

Main Points

July, 1976

1. Journey Begins from Plymouth, England.
2. Good weather and cheerful days.
3. From England via west coast of Africa
4. Two sailors join the voyage in Cape Town – American Larry Vigil & Swiss Herb Seigler.

December 25, 1976

1. Voyagers reaches 3,500 kilometres east of Cape Town.
2. The weather was still atrocious.
3. Celebrated Christmas.
4. New Year’s Day saw no improvement in the weather.

January 2, 1977

1. Gigantic waves in the morning.
2. Sailing with only a small storm jib and were still making eight knots.
3. Ship rises to the top of each wave
4. Endless, enormous seas rolling towards the ship
5. The screaming of the wind and spray painful to ears
6. Prepared to face the Sea’s fury
7. The storm jib dropped,
8. A heavy mooring rope in a loop across the stern lashed
9. Double-lashed everything
10. Went through life-raft drill
11. Attached lifelines
12. Donned oilskins and life jackets

January 2, 1977, 6:00 PM

1. Waves higher than the ship, chase the ship
2. The wave hits the back of the ship
3. The wave breaks the starboard
4. The ship was about to sink
5. Mary (the narrator’s wife) took the steering wheel
6. Larry and Herb pumped the water from the deck
7. An immediate action required
8. Water level rose threateningly
9. Pumps stopped functioning
10. Electric pumps used
11. All radio signals blocked. No communication with base.
12. Sue’s eyes bumped against

January 3, 1977

1. Survived 48 hours
2. Auxiliary engine failed

January 4, 1977

1. Water level almost dipped
2. Still unable to hoist sail on the mast for fear of the ship’s possible wreckage.
3. Hoisted the storm jib
4. Headed to the direction of Ile Amsterdam (not very certain about it)
5. Ate a meal after 48 hours

January 5, 1977

1. Weather became worse.
2. Jonathan says “Daddy, if we are all dying, we are not afraid to die…”
3. More water flowed in.
4. Sue made a caricature and showed it to parents to laugh for a while.
5. Narrator went to sleep
after predicting the ship’s reaching Ile Amsterdam
6. Before 6.00 pm the ship reached Ile Amsterdam

Short Answer Type Questions

Q1. What preparations did the author and his wife make for their round to the world sea-voyage?

Ans. The narrator and his wife wanted to ‘duplicate’ the round—the world voyage made 200 years earlier by Captain James Cook. They had been making formidable preparations for the last 16 years. First of all they got a boat especially designed and professionally built for this purpose. It was a 23 metre, 30 tonne wooden-hulled boat. They tested it for months in the roughest weather. They were both mentally and physically prepared to undertake their exceptionally long and challenging sea-voyage.

Q2. When and how did they encounter their first troubles during the long voyage?

Ans. Everything went on well till they sailed down the west coast of Africa and reached Cape Town. The trouble started on the second day out of Cape Town. They began to encounter strong gales. They blew continuously for the next few weeks. Gales didn’t worry them. But the size of the waves was alarming—up to 15 metres. They rose as high as up to the main mast. They expected the weather to improve on the New Year’s Day. Sadly the weather changed but for the worse.

Q3. What were the first indications of the ‘impending disaster’ that ultimately struck them on January 2?

Ans. The first indication of the impending disaster came at about 6 p.m. on January 2. An ominous silence prevailed all around. The wind dropped. The sky immediately grew dark. Then came a growing roar. A huge vertical wave, almost twice the height of the other waves, came roaring towards the ship. These were the indications of the coming disaster.

Q4. How did the first ‘disaster’ strike the ship?

Ans. On New Year’s Day the weather changed for the worse. The waves were gigantic. Strong gales did trouble them. As the ship rose to the top of each wave, they could see endless huge waves. These were rolling towards them. The howling of the wind and the spray was painful to the ears. The sky grew dark. A torrent of green and white water broke over the ship. The captain was thrown overboard.

Q5. What precautions did the narrator take when huge waves struck the boat on January 2?     
      
Ans. Huge waves came rolling towards the boat. The howling of gales and spray was painful to the ears. First of all, they decided to slow down the boat. The storm jib was dropped. Heavy mooring ropes were looped across the stern. They went through their life-raft drill. They attached lifelines. Oilskins and life-jackets were donned. Larry and Herb were continuously pumping out the water like madmen.

Q6. How did the narrator accept his ‘approaching death and why was he still peaceful’?

Ans. The narrator saw a torrent of green and white water breaking over the ship. His head had smashed into the wheel. He felt himself flying overboard and sinking below the waves. He was losing consciousness. He accepted his approaching death without murmuring. He felt quite peaceful even when death was approaching and Wavewalker was near capsizing.

Q7. How did the narrator hurt himself on January 2?

Ans. Wavewalker was capsizing. Her masts had fallen. Huge waves struck the boat upright. The narrator grabbed the guard rails. He sailed through the air into Wavewalker’s main boom. Waves tossed him around the deck like a rag doll. His left ribs cracked and his mouth was filled with blood and broken teeth.

Q8. Who were Larry and Herb? What role did they play?  

Ans. Before heading east from Cape Town, the narrator employed two crewmen. They were Larry Vigil and Swiss Herb Seigler. They were to help them ‘to take one of the world’s roughest seas, the Southern Indian Ocean. Larry and Herb did their job quite well. When the gigantic waves struck Wavewalker, they continued pumping water out of the boat.

Q9. How did Sue hurt herself and how did she bear the injury?

Ans. The narrator crawled into the children’s cabin to find out if they were safe. Sue told him that her head was hurt a bit. He saw a big bump over her eyes. Sue’s head had swollen alarmingly. She showed a deep cut on her arm. But she didn’t want to worry them when they were trying to save them all.

Q10. Describe the situation on the morning of January 3.

Ans. By morning on January 3, the situation showed a little improvement. Pumps had been working round the clock. The water level was sufficiently under control. The crewmen could take two hours’ rest in rotation. But there was still a tremendous leak somewhere below the waterline. No doubt, they had survived for 15 hours since the wave hit Wavewalker. But it would not hold long enough for them to reach Australia.

Q11. Why and when did the captain send ‘May day calls’? What was the response?

Ans. On January 2 at 6 pm Wavewalker was hit by a gigantic wave. The captain and the crew tried their best to pump water out and steer the ship to safety. When nothing seemed to work well, May-day calls or SOS signals were sent for rescue and help. But they didn’t get any replies. It was not surprising in that remote corner of the world.

Q12. Describe the situation on January 4. Why did the narrator and Mary feel that ‘the end was very near’?

Ans. On January 4, after 36 hours of continuous pumping, they could pump the water out. Mary found some corned beef and biscuits. They ate their first meal in almost two days. But their respite was short-lived. At 4 pm black clouds began building up behind them. The wind was back to 40 knots and the wave rose high. By the morning of January 5, the situation became again desperate. The narrator and Mary sat together holding hands in the evening. Both of them felt that the end was very near.

Q13. How and when did Wavewalker ride out the storm? How did the narrator feel at that time?

Ans. By the morning of January 6, the wind eased. The narrator was back in the chart room and read on the sextant. They were somewhere in 1, 05,000 kilometres of ocean searching for a 65 kilometre-wide island. At about 2 pm he went on deck. He asked Larry to steer a course of 185 degrees. If they were lucky, they could expect to see the island at about 5 pm. Then with a heavy heart, he went below and dozed off. When he woke up at 6 pm, he knew they must have missed the island.

Q14. Why did Jonathan ask for a hug and called him the best daddy and the best captain in the world?
 
Ans. The children were excited. They saw the island before the narrator. Jonathan asked if he could have a hug. The narrator was surprised. His son declared that he was “the best daddy in the whole world and the best captain”. The narrator replied: “Not today”. Suddenly, the children shouted that the island was in front of them and it was as big as a battleship.

Q15. Describe Ile Amsterdam. How did its inhabitants behave with the newcomers?

Ans. When the narrator rushed on the deck he was relieved to see the outline of lle Amsterdam. It was a French base. It was ‘a black piece of volcanic rock’. It had little vegetation but still it appeared to be ‘the most beautiful island in the world’. They anchored offshore for the night. The next morning all 28 inhabitants of the island cheered them and helped them ashore.

Q16. What did the narrator think of on landing at Ile Amsterdam? Why?
 
Ans. On landing at Ile Amsterdam, the narrator’s thoughts were full of Larry and Herbie, his crew members who remained cheerful and optimistic throughout the hardships. He thought of his wife also, who stayed at the wheel for all those crucial hours? He also thought of his daughter, who had been so brave all through the ordeal and had not bothered about her head injury.

Q17. How can you say that Suzanne’s injuries were serious?
 
Ans. Suzanne’s injuries were serious because she had to undergo six minor surgeries to remove a recurring blood clot between her skin and skull. She had also injured her arm and had two black eyes.

Q18. Justify the title: “We’re Not Afraid to die …”

Ans. The lesson is aptly and logically titled: “We’re Not Afraid to Die …” These were the words of Jonathan, the son of the narrator. Like his brave father, Jon declared that they were not afraid to die if they could be all together—Daddy and Mummy and Sue and he. These words sum up the courage shown by the narrator, his
wife and children and, of course, the crewmen.

Q19. “We’re Not Afraid to Die” is a saga of patience and bravery. Comment.

Ans. “We’re Not Afraid to Die” is the story of rare courage and perseverance of the narrator’s family. It comprised his wife and children, with the crewmen. All the dangers and disasters were confronted with patience, courage and determination. Never did anybody shake or waver even for a second. Even the children showed an exemplary courage. They were not afraid to die. They were ready to die with their daddy and mummy together.

Q20. “Optimism and courage help to tide over difficulties”. How did the narrator succeed in searching the small island?
 
Ans. Despite the lost compass and a faulty compass, the author did not lose hope. He used his intelligence to estimate the influence of the westerly currents which flowed through that part of the Ocean. He asked Larry to steer a course of 185 degrees and remained optimistic about spotting the island at about 5 pm.

Q21. Why do you think people undertake such adventurous expeditions in spite of the risks involved?
 
Ans. People undertake such adventurous expeditions due to two reasons. They have the passionate thrive for risk, thrill and uncertainty and they push their limits of skill and endurance. They seek such adventures for pure joy and exhilaration. They also want to do certain things for attaining name, fame and recognition.

Long Answer Type Questions

Q1. Describe in brief how the voyage began in July 1976 from Plymouth, England and ended at a small island Isle Amsterdam in the South Indian Ocean.

Ans. The narrator wanted ‘to duplicate’ the round-the-world voyage made 200 years earlier by Captain James Cook. For the past 16 years they had been making preparations. They got a boat professionally built for this purpose. It was a 23 metre, 30 tonne wooden hulled boat. It had been tested for months in the roughest weather. The first leg of their 1, 05,000 kilometre journey passed pleasantly. They sailed down the west coast of Africa to Cape Town.

Their troubles started on the second day out of Cape Town. They encountered strong gales. Waves rose as high as their main mast. The boat was slowed down. The storm jib was dropped. Heavy ropes were looped across the stern. Lifelines were attached, oilskins and life jackets were donned. Wavewalker was near capsizing. Sue got a big bump over her eyes. The narrator was tossed over the deck. His left ribs cracked and teeth were broken. By morning on January 3, Larry and Herb brought the water level sufficiently under control.

On January 4, they received some respite. The situation was again quite grim. Jon asked if they were going to die. They were not afraid of dying if they could all die together. But by the morning of 6 January, Wavewalker rode out (of) the storm. lle Amsterdam was just in front of them. The next day all 28 inhabitants cheered and helped them ashore.

Q2. Describe the steps taken by the captain and the crewmen to protect the boat from the storm and the gigantic waves. Were they successful?

Ans. Just on the second day when they left Cape Town, Wavewalker began to face all kinds of troubles. Strong gales lashed it for the next few weeks. The size of the waves was really alarming. They went up as high as the main mast. The captain took immediate steps to save the boat. The boat was slowed down. The storm jib was dropped. Heavy mooring ropes were lashed across the stern. Lifelines were attached. Oilskins and life-jackets were donned. A tremendous explosion shook the deck. A torrent of green and white water broke over the ship. Wavewalker was near capsizing. Her masts had fallen flat. Waves tossed him around the deck like a rag doll. Larry and Herb continued pumping water out like madmen. Waterproof covers across the open holes were covered. Most of the water was now being thrown over the sides.

All the urgent steps were taken. Fortunately, they proved quite effective. By the morning of January 6, the wind eased. Wavewalker rode out storm. But still it couldn’t hold for long to reach Australia. Hence, the search for islands began. In the end, Wavewalker had a cheerful landing at lle Amsterdam.

Q3. Describe the behaviour of the narrator and his family, particularly of his children Jon and Sue, during the voyage.

Ans. The narrator, his wife and children, set sail from Plymouth, England with great hope, excitement and determination. The narrator was a 37-year-old businessman. He had dreamt of duplicating the round-the-world voyage made 200 years ago by Captain James Cook. He had worked hard in sharpening his seafaring skills in British waters. The first leg of their journey passed pleasantly. Their troubles started when they moved out of Cape Town. But even hostile weather couldn’t dampen their spirits. Though the weather changed for the worse on the New Year’s Day, they all participated in its celebra
tions.

The captain really showed his heroic qualities. He was thrown overboard and sinking below the waves. He didn’t panic. His left ribs cracked. His mouth was filled with blood and broken teeth. Somehow, he found the wheel and hung on. Even the behaviour of the crewmen Larry and Herb was quite praiseworthy. They continued pumping water out like madmen. The narrator’s wife Mary didn’t panic either. She only cried “We’re sinking”.

Jonathan and Sue proved that they were the children of brave and adventurous parents. Jon declared that they were “not afraid of dying if they could all die together”. The children were really excited when they saw the lle Amsterdam. Now the narrator was not an ordinary father. He was “the best daddy in the whole world—and the best captain”.

Q4. What do you think of the narrator as a captain? How did the crew and the family members show courage during distress?
 
Ans. This is a story of human endurance, selflessness and courage in the face of adversity. Traditionally, the captain of the ship must go down with it and attempt only to save the passengers. However, in this story, we see other traits in the narrator which make him a good captain.

The narrator was able to think rationally, prioritize and recall important information under distress. He was able to recall the backup electric pump, waterproofed the ship and performed repairs as required, identified nearest land/port and performed intense calculations despite the lack of proper equipment, did not convey his fears to his crew and presented a confident face throughout enhancing the morale of his team.

The narrator’s family and crew showed unconditional team spirit during adversity. His wife helped with the navigation of the ship while his children offered moral support. The crew members Larry and Herb worked tirelessly and did not abandon ship.

Despite their young years, Jonathan and Suzanne showed courage and optimistic fervour. Suzanne did not bother her parents with her injuries no matter how extensive they were. She also made a card for her parents to show her love and gratitude. Jonathan claimed he was not afraid even to die if he were with his family.

28 thoughts on “Class XI: Hornbill – We're not afraid to die…If we can be all together

  • December 29, 2016 at 9:16 pm
    Permalink

    gud but not that much

    Reply
    • July 16, 2017 at 9:36 pm
      Permalink

      If u want better than this then plzz make your own website .

      Reply
  • July 15, 2017 at 12:23 pm
    Permalink

    Thanks for giving the meanings of all the difficult words… It helped a lot…!!!

    Reply
  • July 16, 2017 at 9:34 pm
    Permalink

    Wow thanks a lot . you provided all the necessary details that a stidious students need . thanks a lot .

    Reply
  • July 22, 2017 at 3:43 pm
    Permalink

    you did well…thanxx a lot for summary it is very helpful for me

    Reply
  • July 28, 2017 at 11:37 am
    Permalink

    thank you it really helped me a lot

    Reply
  • August 1, 2017 at 12:41 pm
    Permalink

    Thanks for giving the summary. It helps me a lot…..!

    Reply
  • August 24, 2017 at 6:04 pm
    Permalink

    Thanks but give long answer type questions

    Reply
  • August 27, 2017 at 9:29 pm
    Permalink

    I really found it very useful and it also gave main topics about the chapter

    Reply
  • September 6, 2017 at 9:27 pm
    Permalink

    Thanks for this summary

    Reply
  • September 10, 2017 at 1:45 pm
    Permalink

    Good summary ,, fully satisfied … Thnx a lot ….

    Reply
  • September 11, 2017 at 4:34 pm
    Permalink

    NYC and thanks for this

    Reply
  • September 12, 2017 at 11:17 am
    Permalink

    thnx for the summary nd the question……….. it helped for the exms

    Reply
  • September 13, 2017 at 3:19 pm
    Permalink

    it’s a very good website….n i liked the way of presentation……that how first important terms are given then summary n then important events
    plzzz make such types of summaries for all chapters of English class 11……as it is very helpful in exams

    Reply
    • October 25, 2017 at 1:42 pm
      Permalink

      Thank you so Much I appreciate it

      Reply
  • September 15, 2017 at 8:27 pm
    Permalink

    Good summary and everything regarded to the chapter. .

    Reply
  • September 20, 2017 at 6:19 pm
    Permalink

    informational data ,thnx……..

    Reply
  • September 21, 2017 at 1:18 am
    Permalink

    in introduction your wrote 1768 instead of 1968

    Reply
  • September 24, 2017 at 7:12 pm
    Permalink

    good summary!

    Reply
  • October 5, 2017 at 4:53 pm
    Permalink

    Nice summary i got me easy

    Reply
  • October 24, 2017 at 9:23 pm
    Permalink

    The summary was excellent and simple

    Reply
  • November 5, 2017 at 11:37 pm
    Permalink

    Main points are the best……they are arranged datewise …it helps a lot ….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Academicseasy
error: Content is protected !!
Inline
Inline