Class-7 English: An Alien’s Hand-The Tiny Teacher

The Tiny Teacher

Textual Questions and Exercises

Q1. The story of an ant’s life sounds almost untrue.

 The italicised phrase means

 (i) highly exaggerated.

(ii) too remarkable to be true.

(iii) not based on facts.

Ans. (ii) too remarkable to be true.

 

Q2. Complete the following sentences.

 Ans. (i) An ant is the smallest, the commonest but the wisest insect.

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because people have kept ants as pets, and have watched their daily behaviour closely.

 

Q3. In what ways is an ant’s life peaceful?

 Ans. An ant’s life is peaceful because they do their own work and never fight with other ants of the same group. They know sharing and contribution and do not interface in the other’s work.

 

Q4. How long does it take for a grub to become a complete ant?

 Ans. It takes five to six weeks for a grub to become a complete ant.

 

Q5. Why do the worker ants carry the grubs about?

 Ans. The worker ants carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

 

Q6. What jobs are new ants trained for?

 Ans. The jobs which the new ants are trained for are workers, soldiers, builders, cleaners, etc.

 

Q7. Name some other creatures that live in anthills.

 Ans. Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants, greenfly etc.

 

Q8. Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.

 Ans. (i) We can learn team work as ants do their work by sharing and contribution without interface in the other’s work.

(ii) We can learn hard work as ants spend their most of time in doing their respective jobs without hesitation.

(iii) We can learn discipline as ants live a disciplined life and always follow the rules of their group and loyal towards it.

 

Q9. Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem.

hole kennel nests anthill stable

Ans. Soldiers live in barracks

And bird in nests,

Much like a snake that rests

In a hole. No horse is able

To sleep except in a stable.

And a dog lives well,

Mind you, only in a kennel.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an anthill.

 

 

class 7 English An Alien’s Hand answers

class 7 English An Alien’s Hand question answers

class 7 English An Alien’s Hand book answers

class 7 English An Alien’s Hand ncert answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.