Class-7 English: Honeycomb-The Rebel

Poem 2. The Rebel

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. If someone doesn’t wear a uniform to school, what do you think the teacher will say?

 Ans. The teacher will ask him/her about the reason for not being in uniform and then takes action according to the reply.

 

Q2. When everyone wants a clear sky, what does the rebel want most?

 Ans. When everyone wants a clear sky, the rebel wants rain the most.

 

Q3. If the rebel has a dog for a pet, what is everyone else likely to have?

 Ans. If the rebel has a dog for a pet, then everyone else is likely to have a cat.

 

Q4. Why is it good to have rebels?

 Ans. It is good to have rebels because very few people have the power to oppose the decision of the majority. They think differently and fearlessly stand with their choices which can be beneficial.

 

Q5. Why is it not good to be a rebel oneself?

 Ans. It is not good to rebel oneself because no one will like you. It keeps you apart from the people and they will be like enemy for you.

 

Q6. Would you like to be a rebel? If yes, why? If not, why not?

 Ans. No, I would not like to be a rebel because i don’t have the guts to opposes the majority and moreover i can’t hurt the feelings of the people. I don’t want to be a source of bitterness among the people.

 

Q7. Find in the poem an antonym (a word opposite in meaning) for each of the following words.

 (i) long

(ii) grow

(iii) quietness

(iv) sober

(v) lost

Ans.

 (i)Short

(ii)Cut

(iii)Disturbance

(iv)Fantastic

(v)Find

 

Q8. Find in the poem lines that match the following. Read both one after the other.

 (i) The rebel refuses to cut his hair.

(ii) He says cats are better.

(iii) He recommends dogs.

(iv) He is unhappy because there is no sun.

(v) He is noisy on purpose.

Ans. (i) The rebel lets his hair grow long.

(ii) The rebel expresses a preference for cats.

(iii) The rebel puts in a good word for dogs.

(iv) The rebel regrets the absence of sun.

(v) The rebel creates a disturbance.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Academicseasy
error: Content is protected !!