The Kite: Honey Suckle- Class 6th NCERT English

Poem 2 – The Kite

– by Harry Behn

The Kite

 

How bright on the blue
Is a kite when it’s new!

With a dive and a dip
It snaps its tail
Then soars like a ship
With only a sail

As over tides
Of wind it rides,

Climbs to the crest
Of a gust and pulls,
Then seems to rest
As wind falls.

When string goes slack
You wind it back

And run until
A new breeze blows
And its wings fill
And up it goes!

How bright on the blue
Is a kite when it’s new!

But a raggeder thing
You never will see
When it flaps on a string
In the top of a tree.

 

SUMMARY

The kite looks bright when it is in the blue sky. It dives, dips, snaps and soars like a ship. Riding on the wind the kite reaches to the crest. Immediately with a sudden gust it takes rest and with the fall of the wind it goes loose. Then with the help of a new breeze again it goes up. It seems to us to be raggeder when it flaps on a string in the top of a tree.

 

Q1.  List out the action words in the poem.

 Ans. dive, dip, snaps, soars, rides, climbs, pulls, falls, run, blows, goes, flaps.

 

Q2.  Read these lines from the poem:

Then soars like a ship

With only a sail

The movement of the tailless kite is compared to a ship with a sail. This is called a simile. Can you suggest what or who the following actions may be compared to?

He runs like a snail

He eats like a horse

She sings like a canary

It shines like a diamond

It flies like a bird

 

Q3 How does the poet describe the beauty of a kite?

 Ans.  A kite looks beautiful. It is lovely and bright in the blue sky. It looks more beautiful when it dances moving its tails high up in the air.

 

Q4.  When does the kite become ragged?

 Ans. It becomes ragged when it is entangled in the branches of the tree. It flutters its wings to get free. Sometimes it is torn.

 

Q5. What things will you collect for making a kite?

 Ans.  Followings things are needed  for making a kite.

(a) Coloured paper.

(b) Gum or glue.

(c) Three sticks.

(d) Strings.

 

Q6. How does the new kite look?

 Ans.  The new kite looks bright.

 

Q7. How does it snap its tail?

 Ans. It snaps its tail with a dive and a dip.

 

Q8. How does the poet compare the kite to a ship?

 Ans. The kite soars like a ship with a sail.

 

Q9. When does the kite look bright?

 Ans. The kite looks bright when it is new.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Academicseasy
error: Content is protected !!
Inline
Inline