NCERT Science Class-VII Chapter-10: Respiration in Organisms Solutions

Exercises

1. Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?

Answer. When the athlete runs in the race, his body needs more energy. In order to get extra energy, the athlete breathes faster. Because more oxygen is supplied to our cells. It speeds up the breakdown of food and more energy is released.

2. List the similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.

Answer.

Similarity:

(i) In both aerobic and anaerobic respiration, food is broken down to release energy.

(ii) Both takes place inside cells.

(iii) Both produces byproducts.

Differences:

 

S.No. Aerobic Respiration Anaerobic Respiration
1. It takes place in the presence of oxygen. It takes place in the absence of oxygen.
2. Energy is released in higher amount. Energy is released in lesser amount.
3. Carbon dioxide and water are produced as byproducts. Carbon dioxide and water are produced as byproducts.
4. It is a slow process. It is a fast process.
5. Examples: Animals and plants cells. Examples: Human cells, yeast, Bacteria etc.

 

3. Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?

Answer. When dust particles enter our nostril, it triggers a message to the brain. The brain instructs the nasal chamber to initiate sneezing. This is a method to remove the unwanted dust particles from the nostrils. Sneezing is a type of defence mechanism used by our body.

4. Take three test-tubes. Fill each of them with water. Label them A, B and C. Keep a snail in test-tube A, a water plant in test-tube B and in C, keep snail and plant both. Which test-tube would have the highest concentration of CO2?

Answer. Test-tube A will have the highest concentration of CObecause snail will take in oxygen and gives out CO2.
In test-tubes B and C, the COwill be utilized by the water plant for synthesizing food and hence there will be less concentration of CO2.

5. Tick the correct answer:
(a) In cockroaches, air enters the body through
(i) lungs             (ii) gills              (iii) spiracles             (iv) skin

Answer. (iii) spiracles

(b) During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of
     (i) carbon dioxide              (ii) lactic acid                (iii) alcohol           (iv) water

Answer. (ii) lactic acid

(c) Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is:
     (i) 9 – 12               (ii) 15 – 18             (iii) 21 – 24               (iv) 30 – 33

Answer. (ii) 15 – 18

(d) During exhalation, the ribs
     (i) move outwards             (ii) move downwards          (iii) move upwards         (iv) do not move at all

Answer. (ii) move downwards

6. Match the items in Column I with those in Column II:

Column I Column II
(a) Yeast (i) Earthworm
(b) Diaphragm (ii) Gills
(c) Skin (iii) Alcohol
(d) Leaves (iv) Chest cavity
(e) Fish (v) Stomata
(f) Frog (vi) Lungs and skin
(vii) Tracheae

Answer.

Column I Column II
(a) Yeast (iii) Alcohol
(b) Diaphragm (iv) Chest cavity
(c) Skin (i) Earthworm
(d) Leaves (v) Stomata
(e) Fish (ii) Gills
(f) Frog (vi) Lungs and skin

7. Mark T if the statement is true and F if it is false:

(i) During heavy exercise the breathing rate of a person slows down. (T/ F)
(ii) Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night. (T/ F)
(iii) Frogs breathe through their skins as well as their lungs. (T/ F)
(iv) The fishes have lungs for respiration. (T/ F)
(v) The size of the chest cavity increases during inhalation. (T/ F)

Answer.

(i) F
(ii) F
(iii) T
(iv) F
(v) T

8. Given below is a square of letters in which are hidden different words related to respiration in organisms. These words may be present in any direction – upwards, downwards, or along the diagonals. Find the words for your respiratory system. Clues about those words are given below the square.

(i) The air tubes of insects
(ii) Skeletal structures surrounding chest cavity
(iii) Muscular floor of chest cavity
(iv) Tiny pores on the surface of leaf
(v) Small openings on the sides of the body of an insect
(vi) The respiratory organs of human beings
(vii) The openings through which we inhale
(viii) An anaerobic organism
(ix) An organism with tracheal system

Answer

(i) The air tubes of insects → Trachea
(ii) Skeletal structures surrounding chest cavity → Ribs
(iii) Muscular floor of chest cavity → Diaphragm
(iv) Tiny pores on the surface of leaf → Stomata
(v) Small openings on the sides of the body of an insect → Spiracles
(vi) The respiratory organs of human beings → Lungs
(vii) The openings through which we inhale → Nostrils
(viii) An anaerobic organism → Yeast
(ix) An organism with tracheal system → Ant

9. The mountaineers carry oxygen with them because:
(a) At an altitude of more than 5 km there is no air.

(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.
(c) The temperature of air is higher than that on the ground.
(d) The pressure of air is higher than that on the ground.

Answer. (b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.

 

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!