Tansen: A Pact With the Sun- Class 6th NCERT English

NCERT Class 6:A Pact With the Sun: Tansen

 

Textual Questions and Exercises

 

Q1. Why did Swami Haridas say Tansen was ‘talented’?

 Ans. Swami Haridas said Tansen was ‘talented’ because he frighten the little group by roaring exactly like tiger and even Swami Haridas was not able to differentiate between the sound.

 

Q2. Why did Akbar ask Tansen to join his court?

 Ans. Akbar asked Tansen to join his court because he was very famous and Akbar was very impressed by his music.

 

Q3. How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two reasons.

Ans. Akbar was fond of Tansen because:

(i) Akbar would call upon Tansen to sing at any time during the day or night.

(ii) He would just walk into Tansen’s house to hear him practice.

 

Q4. What did the other courtiers feel about Tansen?

 Ans. The other courtiers became jealous of Tansen and wanted to ruin him. They also confessed Akbar that he is not a great singer and made him sung Raga Deepak which

 

Q5. What happens if Raga Deepak is sung properly?

 Ans. If Raga Deepak is sung properly it makes the air so hot that the singer is burnt to ashes and dies eventually.

 

Q6. Why did Tansen’s enemies want him to sing the Raga?

 Ans. Tansen’s enemies wanted him to sing the Raga because he was a good singer and if he sings Raga Deepak then he will die and they will get rid of him.

 

Q7. Why did Tansen agree to sing Raga Deepak?

 Ans. Tansen agreed to sing Raga Deepak because he could not disobey Emperor Akbar.

 

Q8. What steps did he take to save himself?

 Ans. He took two steps to save himself. Firstly, he asked for some time to prepare himself from the Emperor and secondly, he taught his daughter, Saraswati and her friend, Rupvati to sing Raga Megh.

 

Q9. Did his plan work? How?

 Ans. Yes, his planned work. When he started singing Raga Deepak, the air became hot, flames shot up and water in the rivers began to boil and just then Saraswati and Rupvati began to sing Raga Megh. It makes the weather cloudy and rained and saved Tansen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline