Class XII Physical Education Solved Sample Question Paper-3

Solved Sample Question Paper - 3

Physical Education

Class XII  

Time Allowed: 3 hours     Max. Mark: 70

 

General Instructions:

 

  • All questions are compulsory. 

  • Questions 1 to 11 carry 1 mark each. Answer in about 30 words. 

  • Questions 12 to 19 carry 3 marks each. Answer in about 100 words.

  • Questions 20 to 26 carry 5 marks each. Answer in about 200 words.

 

 

Q1. What is speed?

Ans. Speed is the ability of an individual to perform a movement of the same pattern at faster rate.

 

 

Q2. Name five adventure sports activities.1

Ans. (a) Rock Climbing

(b) River Rafting

(c) Camping

(d) Trekking

(e)Mountaineering

 

Q3. What is RICE?1

Ans. RICE stands for - Rest, Ice, Compression and Elevation.

 

Q4. What is Glycemic Index?

Ans. Glycemic Index (GI) is a scale of how much a particular type of food raises blood sugar over a two-hour period compared to pure glucose.

 

Q5. What do you mean by “BYE”?1

Ans. Bye is an advantage given to a team who plays directly in the next round of the tournament.

 

Q6. What is seeding in the tournament?1

Ans. Seeding is a way of placement of the teams into the fixture that on the basis of their Ranking so that they cannot play in the earlier round of the tournament.

 

Q7.Suggest one precaution to avoid knock knee?1

Ans. Don’t force the child to walk early.

 

Q8. What is cardiac output?

 

Ans. Cardiac output is the amount of blood pumped by the heart in one minute. It is measured in litre/minute. Cardiac output is a product of stroke volume and heart rate. If either heart rate or stroke volume increases or both, the cardiac output increases also.

 

Q9. What do you mean by coping strategies?1

Ans. Coping strategies are the strategies which are used to overcome the stress and anxiety.

 

Q10. What is Contusion?   1

Ans. A contusion is a bruise to soft tissue usually as a result of a blunt force or blow to the area. Blood pools under the skin causing discolouration, swelling and pain.

 

Q11. Mention the material requirements for camping.

 

Ans. First aid kit, Tent or other type of shelter, Hammer to drive tent stakes into the soil, 

Sleeping bag or blanket for warmth, sleeping pad to be placed under the sleeping bag, 

Flash light or lantern, Axe or saw for firewood for a camp-fire, Rain coat, hiking boots, 

Bags for handling waste, Sunscreen for protecting the skin, Personal care product and towel, Cooking implements, Multi-tool or knife, Insect repellent, Ignition device or matchbox, Plastic blades, Sufficient amount of food substances.

 

Q12. What do you mean by micro and macro nutrients?3

Ans. Macronutrients are defined as a class of chemical compounds which humans consume in the largest quantities such as protein, fats, carbohydrates, vitamins, water. Micronutrients are nutrients required by humans and other organisms throughout life in small quantities to orchestrate a range of physiological functions.

 

Q13. What do you mean by food intolerance?

 

Ans. Food intolerance is more common than food allergy. Food intolerance is a term used widely for varied physiological responses associated with a particular food. In simple words food intolerance means the individual elements of certain foods that cannot be properly processed and absorbed by our digestive system. Some persons can tolerate a reasonable amount of the food but if they eat too much or too often they get symptoms of food intolerance because their body cannot tolerate unlimited amounts. Food intolerance comes on gradually not frequently. It is not life threatening.

 

Q14. What is the meaning, causes, precautions and management of bow leg?3

Ans. Bowlegs is a condition in which the knees stay wide apart when a person stands with the feet and ankles together. It is considered normal in children under 18 months

 

Q15. What do you mean by static strength?

Ans. Static strength is also called isometric strength. It is the ability of muscles to act against resistance. Static strength can be measured by dynamometer. This type of strength is not seen directly.

 

Q16. Explain any three techniques of motivation for higher achievement in sports.

 

Ans. Techniques of motivation our higher achievement in sports are: 

 

(a) A healthy sports environment plays a vital role in motivating the sportsperson. Healthy sport environment consists of proper humidity and temperature, smooth and clean sports fields, good quality of sports equipment and other facilities. 

 

(b) For proper motivation, the coaches should try to encourage positive attitude among sportspersons. Players must think positively.

 

(c) Cash Prizes, Certificates and Trophies are good incentives to sportspersons. Governments offer cash prizes to sportspersons who win.

 

Q17. Explain in detail the Rockport one mile test.3

Ans. The Rockport walking test is the easiest way for you to determine your cardio fitness level. This test is suitable for sedentary individual. It is also known as Rockport fitness walking test. Its objective is to check or observe the development of the individual’s V02 man. That is maximum volume of oxygen.

 

Q18. Define flexibility and discuss the effect of ageing in flexibility3

Ans. Flexibility is the range of movements of joints. An individual, who has proper flexibility, can perform his work very easily. Flexibility is not only significant in the field of sports and games but also equally important for an individual in daily life.

 

Q19. State any two factors which affect the projectile trajectory.

 

Ans. 1. Any object when projected at different angles covers different distances. When it is projected or released at the angle of 30° making a parabolic path, it covers less distance i.e., AB. When it is projected at the angle of 60°, it covers, a distance i.e., AC and when it is release at the angle of 45° making a parabolic path it covers the maximum distance i.e., AD. Here it is supposed that the initial velocity in all the cases is same.

 

2. The distance covered by an object depends on the initial velocity of the projectile. If the initial velocity is more, the object covers maximum distance. On the other hand, if initial velocity is less, the object covers less distance.

 

Q20. Elucidate in detail about the Intramurals and extramural. 5

Ans. Intramurals: This means that the activities which are performed or conducted within the walls or within the campus of an institution. Intramurals are organized only for the students of a school or institution. No student of other school can participate in such competitions.

 

Extramurals: it means that the activities, which are performed outside the walls of an institution or school. It means students of two or more schools participate in such competitions.

 

Q21. Explain the precautions and side effects of the food supplements.5

Ans. Food supplement means a nutrient that is added to your diet to nourish your body that you are not getting in your regular diet. Generally food supplements include Vitamins, minerals, fibers and fatty acids among other substances.

 

The following precaution should be taken while taking food supplements:

 

1. First of all ensure that there is a lack of essential nutrients in a child. So consult the doctor whether the child needs to take food supplements or not.

2. Before purchasing an individual should ensure that it is free from preservatives, contains no fillers and does not contain any added sugar.

3. Food supplements may create harm if they are taken in excessive dosage specially the minerals and fat soluble vitamins which can be accumulated in the body. Some of the food supplements may cause harm due to their rapid absorption in a short period of time.

4. Don’t pay heed to the words of salesmen or advertisement which claim that these supplements will improve Childs brain.

 

Q22. What is the impact of surface and environment on the athlete/ player.5

Ans. The surfaces on which athletes run, play a large role in determining how well they perform and how likely they are to get injured. To understand why this is so, it is important to realize that running is essentially a series of collisions between your body and the ground. There are different kinds of surfaces on which we play sports, e.g. natural grass, wooden flooring, synthetic surfaces for sport and recreational visage.

 

Playing surfaces also play an important role to avoid sports injuries when the friction is optimum and the hardness of the surface is according to the game. The chances to get injures are very less. Playing surfaces also increase the life of ankle and knee by providing proper shock absorber between the body and surface of playing.

 

Impact of Environment: Environmental conditions involve one or more different circumstances, as a condition to be faced in regular training or as an anticipated condition that will be encountered at a future time. Environmental conditions include warm weather, cold weather, high altitude, rugged topography, man-made impacts on air quality, wind speed, rain, time zone changes, indoor atmospheric conditions, and crowd noise. Warm weather, which is often accompanied by high humidity, is likely the most common adverse environmental factor encountered by athletes. Warm weather and humidity are also readily adapted to through a gradual introduction of the body to the unaccustomed heat, through both day-to-day living in the warmer conditions as well as training.

 

Q23. Explain the term ‘stress’. How can it be managed?    5

 

Ans. Stress consists of bodily changes produced by physiological or psychological conditions that tend to upset the homeostatic balance. In medical language ‘stress’ is defined as a perturbation of the body’s homeostasis. It can be managed in the following way:

 

1. The individual who is under stress, should try to build up self-confidence. He should have enough confidence to deal with the stress.

 

2. Developing various type of hobbies, such as gardening, TV matching, swimming, listening to music is also significant for reducing stress.

 

3. One should try to stay cool and confident when there is stress. Remaining in such a state can be helpful in reducing stress.

 

4. Stressed persons usually remain busy in talking about their own stress. They become pessimistic. You can be affected by their views. So, always avoid such people who remain under stress.

 

Q24. Elucidate any 5 physiological changes due to ageing process.  5

 

Ans. 1. Changes in metabolism and body composition: With advancement of age our body needs less energy and the metabolism slows down. Consequently there is an increase in the accumulation of body, fat and lean body weight (bones, ligaments, tissues, tendons, muscles and water) decreases. The metabolic rate decreases gradually with the increasing age. It also results in more accumulation of body fat.

 

2. Changes in nervous system: A number of research studies indicate that reaction time and moment time slow down with increasing age. Their brain’s weight, the size of its network and its blood flow decreases with the age. However, the brain adopts to these changes growing new patterns of nerve endings. To recall memories becomes slow.

 

3. Changes in the gastrointestinal system: With increasing age, there is a reduction in the production of hydrochloric acid, digestive enzymes and saliva. These changes may result in delayed emptying of stomach, impaired swallowing. The breakdown and absorption of foods may also be impaired. The liver becomes less efficient in metabolizing drugs and repairing damaged liver cells.

 

4. Changes in urinary system: As the age, the mass of the kidneys decreases. This leads to reduction in the rate of blood filtration by the kidneys. The capacity of bladder decreases and there is an increase in residual urine. These changes increase the changes of urinary infection.

 

5. Changes in flexibility: The elasticity of tendons, ligaments and joint capsules is decreased with ageing. The elderly persons lose 8- 10 cm of lower back and hip flexibility according to a research study. The range of movement is restricted as the age increases.

 

Q25. How can you improve body image and self-esteem?5

Ans. Body image is based on your thoughts and feelings about the way your body looks. Self-esteem relates to how much you like yourself, and how you recognize or appreciate your individual character, qualities, skills, and accomplishments. Body image and self-esteem can be improved by following ways:

 

(a) Focusing on the good things you do. 

(b) Focusing on your education.

(c) Participating in a variety of sports or activities. 

(d) Taking up a new hobby or learning to play an instrument.

(e) Setting and reaching new goals.

(f) Being an inspiration to others. 

 

Q26. . What are six safety measures to be kept in mind while camping?

 

Ans. Safety measures to be kept in mind while camping are:

 

(a) Pack a first aid kit for use in emergencies.

(b) Before starting for the camping site, go through the weather forecast for the area. At the camp site, watch the sky for changes.

(c) Reach the camp site with enough time to check the complete site during day time.

(d) Avoid areas of natural hazards for camping.

(e) Keep fuel burning appliances like stoves far away from tents.

(f) Do not use candles or an open flame; instead, use a flashlight inside the tents.

(g) Do not leave waste products in an open area, but recycle them or bury them.

(h) Beware when encountering wildlife.

(i) Ensure to extinguish completely all fires after use; do not leave any smouldering embers.

(j) Beware of poisonous plants, as they may be allergic.

 

------xxXxx------

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Inline
Inline